Tietosuojalauseke

Tämä tietosuojalauseke koskee keräämiämme henkilöön yhdistettävissä olevia tietoja, kuten sivuston käyttäjien IP-osoitteita. Huomaathan, että tämä sivusto on keskustelupalsta, jolle kirjoitetut viestit ovat kaikkien nähtävillä, joten tietosuojalauseke ei koske näiden viestien sisältöä. Sivustolla on mahdollista lähettää “yksityisiä” viestejä, mutta nekin näkyvät aina myös sivuston ylläpitäjille.

Mitä tietoa keräämme?

Saamme tietoa sinusta, kun rekisteröidyt käyttäjäksi ja kun osallistut keskustelupalstan toimintaan lukemalla, kirjoittamalla tai muilla tavoin (mm. tykkäysnappia painamalla). Rekisteröityessä pyydämme nimesi ja sähköpostiosoitteesi. Osoite varmistetaan lähettämällä siihen viesti, jonka sisältämää linkkiä klikkaamalla vahvistat, että osoite kuuluu sinulle. Kun kirjoitat sivulle, tallennamme IP-osoitteesi. Pidämme myös serverilokia, joka sisältää kaikkien sivustokäyntien IP-osoitteet.

Tallennamme kaikista käyttäjistä seuraavat tiedot:

  • Selatut sivut
  • IP-osoite
  • Tulevat ja lähtevät linkit
  • Viestien lukemiskerrat
  • Katsellut käyttäjäprofiilisivut

Kirjautuneista käyttäjistä tallennamme myös:

  • Viestien tykkäykset ja liputukset
  • IP-osoite, josta rekisteröidyttiin
  • Käyttäjänimi (nimimerkki)
  • Oikea nimi (vapaaehtoinen)
  • Sähköpostiosoite (tarpeellinen rekisteröitymisen vahvistamiseksi ja ilmoitusten lähettämiseksi)

IP-osoitteita on oikeuskäytännössä pidetty henkilötietoina, koska ne on teoriassa mahdollista yhdistää henkilöön.

Mihin käytämme tietoja?

Keräämäämme tietoja käytetään seuraaviin tarkoituksiin:

  • sivuston käyttökokemuksen henkilökohtaistamiseen, esimerkiksi näyttämällä seuraamiesi keskusteluketjujen uudet viestit
  • palstan kehitykseen, esimerkiksi seuraamalla mitä aiheita luetaan eniten
  • tukipyyntöihin vastaamiseen
  • vianmääritykseen
  • sähköpostipäivitysten lähettämiseen: lähetämme rekisteröityessäsi ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen ilmoituksia seuraamistasi keskusteluketjuista ja viesteistä joissa mainitaan käyttäjänimesi; linkin salasanan vaihtamiseksi jos pyydät sellaista; ja mahdollisesti muita yhteydenottoja, jos meillä tulee jotain asiaa sivuston käyttöösi liittyen.

Mikä on tietojen keräämisen laillinen peruste?

Henkilötietojen käsittely perustuu tietosuoja-asetuksen (EU 2016/679) artiklan 6 kohtiin b ja f: rekisteröityneen käyttäjän tietojen käsittely on tarpeen palstan toteuttamiseksi, ja kaikkien hakujen IP-osoitteiden tallennus määräajaksi on tarpeen tietoturvaloukkausten havaitsemiseksi ja torjumiseksi.

Miten suojaamme tietoja?

Palvelin suojataan hyvän ylläpitotavan mukaisesti ja siihen on pääsy vain valtuutetuilla ylläpitäjillä.
Hyvä ylläpitotapa sisältää mm. tietoturvapäivitysten asentamisen säännöllisesti ja sen, että ajetaan vain välttämättömiä palveluita tietoturvauhkien todennäköisyyden minimoimiseksi. Palvelimella on palomuuri, joka toimii lisäesteenä hyökkäyksiä vastaan. Käyttäjien IP-osoitteiden keräys on osa tätä suojausta, jotta voimme havaita hyökkäysyrityksiä ja reagoida niihin.

Miten pitkään tietoja säilytetään?

Noudatamme parhaamme mukaan seuraavia säilytysaikoja:

  • palvelinlokit (joissa on mm. kaikkien hakujen IP-osoitteet) enintään 90 päivää
  • rekisteröityjen käyttäjien ja lähetettyjen viestien IP-osoitteet enintään 5 vuotta

Omien tietojen katselu ja oikaisu

Klikkaa oikeasta yläkulmasta käyttäjätilisi kuvaketta ja sitten avautuvasta valikosta nimimerkkiäsi, niin näet sivuston käytöstä keräämämme tiedot. Voit myös ladata tiedot csv-muodossa koneellesi. Jos tiedoissa on oikaistavaa, lähetä pyyntö ylläpidolle.

Omien tietojen poistaminen

Jos haluat tietosi poistettavaksi, lähetä ylläpidolle pyyntö. Emme mielellään poista viestejä, koska tämä rikkoisi vanhat keskusteluketjut, mutta voimme vaihtaa niihin nimesi tai nimimerkkisi tilalle satunnaisen numerosarjan. Katsomme, että viestien sisällön säilyttäminen on yleensä tarpeellista sananvapautta ja tiedonvälityksen vapautta koskevan oikeuden käyttämiseksi.

Käytetäänkö sivuilla evästeitä (cookies)?

Kyllä. Evästeet ovat pieniä tiedostoja, joita sivustot tallentavat selaimesi kautta tietokoneellesi. Näiden avulla sivusto voi tunnistaa saman selaimen tulevaisuudessa, mikä mahdollistaa sen muistamisen, mitä viestejä olet lukenut, ja on teknisesti tarpeellista sivustolle kirjautumisen toteuttamiseksi.

Evästeiden avulla seuraamme myös käyttäjien kiinnostuksen aiheita, jotta voimme kehittää sivuston sisältöä tulevaisuudessa. Saatamme hankkia sivuston ylläpitoon ja kehittämiseen liittyviä palveluita ulkopuolisilta palveluntarjojilta, mutta silloin rajaamme tietojen käsittelyn mahdollisimman tiukasti, niin ettei sitä saa yhdistää muuhun tietoon käyttäjistä. (Tätä kirjoittaessa meillä ei ole käytössä tällaisia palveluntarjoajia, mutta lähinnä kyseeseen tulisivat sellaiset kuin Google Analytics tai New Relic, joilla voi seurata esimerkiksi, miten käyttäjät kulkevat sivulta toiselle ja kauanko sivulatauksissa kestää, tai Akismet, jolla voi tunnistaa roskapostia automaattisesti.)

Välitämmekö tietoja kolmansille osapuolille?

Emme myy, kauppaa tai muuten siirrä ulkopuolisille kenenkään henkilötietoja. Tästä huolimatta voimme hankkia kolmansien osapuolten tarjoamia palveluita sivuston ylläpitämiseksi, kunhan nämä osapuolet sitoutuvat pitämään henkilötiedot salassa. Toki luovutamme tietoja, jos poliisi vaatii niitä tai muuten uskomme että niitä täytyy luovuttaa lain noudattamiseksi, väärinkäytösten selvittämiseksi tai meidän tai muiden osapuolten oikeuksien, omaisuuden tai turvallisuuden suojaamiseksi.

Linkit kolmansien osapuolten sivustoihin

Osa webin hienoutta on, että sivustot voivat linkittää toisiinsa, joten meilläkin voi olla linkkejä ulkopuolisiin sivustoihin, esimerkiksi siten että joku keskustelija on tehnyt tällaisen linkin. Tällaisten sivustojen tietosuojaan meillä ei ole mitään vaikuttamismahdollisuutta, joten linkkien klikkailu tapahtuu omalla vastuulla. Toki pyydämme ilmoittamaan ylläpidolle, jos jokin linkki vaikuttaa menevän asiattomalle sivustolle.

Automaattinen päätöksenteko

Koska käytännössä kaikille internetin keskustelupalstoille lähetetään roskapostia, on tarpeen torjua sitä automaattisin keinoin. Jos viestisi luokitellaan virheellisesti roskaksi, ota yhteyttä ylläpitoon.

Discourse-järjestelmä sisältää käyttäjätasoja, joiden avulla rajoitetaan uusien käyttäjien toimintoja. Esimerkiksi uusi käyttäjä ei voi kirjoittaa kovin monta viestiä nopeasti, mikä osaltaan myös torjuu roskapostia. Kun käytät sivustoa normaalisti, rajoitukset poistuvat automaattisesti ajan kuluessa.

Ikäraja

Sivusto on tarkoitettu yli 13-vuotiaille. Älä käytä palstaa, jos olet alle 13 vuotta vanha.

Keskustelupalstan tietosuoja

Tämä tietosuojalauseke koskee vain tätä keskustelusivustoa, ei muuta mahdollisesti keräämäämme tietoa.

Suostumus

Käyttämällä sivustoa osoitat suostuvasi tietosuojalausekkeen mukaiseen henkilötietojesi käsittelyyn.

Muutokset

Tietosuojalausekkeen muuttuessa uusi lauseke tulee nähtäväksi tälle sivulle.

Tämän tietosuojalausekkeen lisenssi on CC BY-SA 4.0, se perustuu Discourse-ohjelmiston tietosuojalausekkeeseen ja sitä on viimeksi muokattu 2018-08-09.